Dursunbey

Eşsiz Doğası ve Sıcakkanlı İnsanları İle Dursunbey

Balıkesir'in eşsiz güzellikte değerlere sahip olan kenti Dursunbey, yoğun iş koşturmasından sıkılıp bir nebze olsun nefes almak isteyen okuyucularımıza önerebileceğimiz bir yer. Havası, doğası ve güler yüzlü insanları ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Balıkesir'in en büyük ilçelerinden olan bu kentin insanları o kadar sıcak kanlı ki daha kente girer girmez bir tebessümle karşılaşıyorsunuz. Sokaklarında yürürken hiç tanımadığınız insanlar size selam veriyor. Adeta şehrimize hoş geldiniz diyorlar. Kısacası tüm stres ve derdinizi bir kenara bırakıyorsunuz. Şüphesiz bunda etkili olan en önemli unsur Dursunbey'in eşsiz güzellikteki doğası. Kentin etrafı ormanlarla kaplı, buda kentin sahip olduğu güzelliklere ayrı ve de mükemmel bir hava katmış. Yani her aldığınız solukta oksijeni hissedebiliyorsunuz. Ayrıca kentin ekonomisinin önemli temelleri arasında ormancılık geliyor. Kentte iki tane orman işletmesi bulunuyor. Dursunbey'de en çok kerestecilik yapılıyor. Dursunbey ayrıca yurtdışına da orman ürünlerini ihraç ediyor. İlçenin Söğütözü Bölgesinde zengin kömür yatakları ile Güğü Köyü civarında kıymetli taş işlemeciliğinde takı olarak kullanılan ametist madeni yatakları bulunmakta ve ilçe ekonomisine katkı sağlamakta. İlçe traverten mermer rezervi açısından da zengin, hal böyle olunca da gelişen sektörlerden biri olarak traverten mermer işletmeciliği gösteriliyor. İlçe nüfusunun önemli bir kesimi maden ve mermer ocaklarında çalışıyormuş.


Kentin en çok ilgi gören ve görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi ise tartışmasız Suçıktı'dır. Burada kaynağından çıkan içme suyunun kenarında bulunan alanlarda dilediğinizi yapabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan alabalık üretim tesisi buraya ayrı bir hava katmıştır. Suçıktı özellikle yaz aylarından vatandaşların büyük ilgisini görüyor. Burada hem yemeğinizi yiyebilir hem de su sesi eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Kentin su ihtiyacını da karşılayan Suçıktı adeta kentin kalbi konumundadır. 


Dağcılığın Adresi Dursunbey


Kentin bir diğer ilgi gören değeri ise dağlarıdır. Özellikle dağcılık ve kamp yapmak isteyenlerin aradığı yer Dursunbey'dir. Şehirden, betondan uzak eşsiz bir doğa ile burada hayatınızın kampını yapabilirsiniz. Bölgede özellikle Orman İşletmeleri tarafından korunma altına alınan bölgede doğa ile iç içe keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Kente çok yakın olan bu mesire ve piknik yerleri Dursunbeylilerin de yazın vazgeçilmez mekânlarındandır. Bunlar arasında belli başlı sayabileceğimiz yerler olarak; Pembe Köşk, Meşekent, Çınarlıpınar mesire alanlarını gösterebiliriz.
Sütün En Beyaz Hali
Kentte dikkatimizi çeken bir başka şey ise süt üreten firmalar oldu. Kenttin ekonominin bir bölümü de burada bulunan süt ve yoğurt fabrikalarıdır. İlçede 30binden fazla büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Buda Dursunbey'in yoğurt ve süt merkezi haline gelmesini sağlamıştır. Ortalama bir günde Dursunbey'den 105 tondan fazla süt üretilmektedir. Bu kadar sütü taze tutmak için kente farklı firmalar tarafından 12 adet süt soğutma merkezi yapılmıştır. Burada toplanan sütler soğutmalı araçlarla Türkiye'nin her yerine gidiyor.


Dursunbey'de Ne Yemeli?


Dursunbey'de bir çok yemek yiyebilirsiniz. Burası gerek tarım olsun gerekse de hayvancılık olsun zengin bir kent. Ancak size özellikle türkülere konu olan Tiridi'yi tavsiye ediyoruz. Bu yöreye ait olan yemeğin tadı inanılmaz güzeldir. Evde yapmak isteyenler için, aşağıda tarifini vereceğiz, ancak size tavsiyemiz gidin bu yemeği Dursunbey'de yiyin.
Tiridi Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
4 adet sacda pişmiş kuru yufka
1 bütün tavuk
1 kase nohut
4 adet defneyaprağı
Karabiber
Pul biber

 

Yapılışı;
Bir bütün tavuk iyice yıkanır. Yarısına kadar su doldurulan tencerede, bir miktar karabiber ve 4 adet defneyaprağı ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. 4 adet kuru yufka küçük parçalar şeklinde kırılarak tepsiye yerleştirilir. Haşlanan tavuk eti, ayrı bir tabağa alınır. Kemikleriyle derisi ayrılarak, didiklenir ve yufkaların üzerine yerleştirilir. Tavuk suyuna önceden haşlanmış olan nohutlar ilave edilir. İlk olarak nohutlu tavuk suyu ile yufkalar ıslatılır. Üzerine tavuk etleri yerleştirilir ve son olarak karabiber ve pul biberle lezzetlendirilir. Yufkaların hamur olmaması için servisten 10 dakika önce tavuk suyu ilave edilmelidir.

Yorum Yapmak için Tıklayınız.